Over ons

Over ECA

Empowerment Coöperatie Amsterdam B.A. is opgericht in 2015 door een aantal vrouwelijke ondernemers in Amsterdam Zuidoost. Voorafgaand was door de directrice van het toenmalige !WOON in Zuidoost, Jacqueline van Loon, en Buurvrouwennetwerk Gaasperdam mogelijk gemaakt dat er in de winter van 2013-2014 met een groep werd nagedacht over de kansen van een coöperatie voor ZZP-ers. Dankzij de denkkracht en ondernemingsgeest van deze vrouwelijke ondernemers uit Zuidoost is ECA er gekomen – al was het zeker niet makkelijk. Niemand wist wat een coöperatie was (nee niet een corporatie….), en hoe kan iets zowel een maatschappelijk doel hebben en een bedrijf zijn…?

Inmiddels is het klimaat gunstiger voor een bedrijf dat meervoudige waarde toevoegt, en dat mogelijk maakt dat meer mensen meedoen. Hoe, dat zijn we NU aan het ontwikkelen. Samen met de gemeente, andere coöperaties en onze leden. Wil je meedoen? Lees verder.

Visie

Een gezonde stad is een stad waar een balans is tussen people, planet, profit en pleasure, waarin netwerken bestaan waarop mensen kunnen terugvallen en waaraan ze zich kunnen optrekken. Netwerken die verandering waarderen en waarin mensen zich kunnen ontplooien, als basis voor eigen verdienkracht en materiële zelfvoorziening. Een gezonde stad is een stad waarin ondernemers binnen hun eigen woon- en werkomgeving kunnen bijdragen aan leefbaarheid en welvaart, door samen te werken: aan circulariteit, met aandacht voor de opvoeding en ontplooiing van kinderen, en voor het belang van deliberatie en een inclusieve burgermacht.

Missie

ECA faciliteert sociaal ondernemers om te komen tot gezamenlijke producten, (buurt)bedrijven, opdrachten en projecten in lijn met de visie, bevordert hun zichtbaarheid en ondersteunt waar nodig met backoffice, evaluatie, verantwoording, accountmanagement, PR en acquisitie.

Waarom een coöperatie?

Als het je erom gaat om veel geld te verdienen voor jezelf, is ECA niet voor jou. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Samenwerken kost tijd en een flexibele instelling, maar het levert uiteindelijk meer op. Om samen de gewenste resultaten te bereiken vragen we van onze leden om tijd te willen investeren in het bouwen aan een gezamenlijke cultuur – gekenmerkt door aanspreekbaarheid en verantwoordelijkheid. Dit doen we door workshops en lezingen voor en door leden, en door kennis en inspiratie van buitenaf binnen te halen.

Een coöperatie is een vehikel om samen te kunnen ondernemen en als kleine ondernemers volwaardig mee te doen in de economie. Dat wordt steeds belangrijker, nu burgers steeds meer ruimte krijgen voor eigen initiatief, omdat de overheid terugtreedt. De energietransitie, een circulaire economie, de transitie naar lokaal en duurzaam voedsel, de vergroening van de stad, de jeugdwerkloosheid, tekortkomingen in het onderwijs, inburgering en reïntegratie, het beheer van hulpbronnen als commons, de coronacrisis en de klimaatcrisis zijn terreinen waar de overheid veel ruimte geeft aan het maatschappelijk domein. Alle bieden zij kansen voor sociaal ondernemers om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Waar het niet mogelijk is om opdrachten te verwerven, heeft ECA een stichting in het leven geroepen die subsidies en fondsen kan ontvangen en verantwoorden, en opdracht kan geven aan de coöperatie.

Hoe werkt het?

Als coöperatie willen wij het materiële belang van onze leden dienen, maar ook de randvoorwaarden creëren waardoor we met zijn allen succesvoller kunnen zijn. We dragen allemaal wat af van onze ECA-verdiensten (tenminste 15%, percentage in overleg), en hiermee bouwen we aan een sterke coöperatie met eigen middelen. We bepalen samen waar die middelen voor worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het huren van een gebouw, het inkopen van een dienst waar iedereen van profiteert, het opzetten van een renteloos fonds of revolving fund, of het opzetten van projecten waar leden in kunnen meewerken. Natuurlijk moet er een balans zijn tussen het belang van de coöp en het belang van individuele leden. Winst kan ook uitgekeerd worden aan leden, en leden bepalen samen de winstbestemming, niet het bestuur.

Hoe kom je aan een opdracht?

Vaak ontwikkelen onze leden nieuwe producten (innovatie), waarvoor nog geen markt is. Door één of meer pilots moet je product zich ontwikkelen en bewijzen. Het geld komt van een subsidie (gemeente, provincie of rijksoverheid) of van een fonds (St DOEN, VSB fonds), of uit een tijdelijk budget van de gemeente. Het is belangrijk om in te spelen op een gemis of probleem, en na te denken over wie ervoor wil betalen na de pilotfase.

Voorbeelden waar ECA nu mee bezig is zijn herstel voor deelgenoten van de toeslagenaffaire, buitenschoolse educatie, het aanleggen van (buurt)tuinen en het rattenprobleem.

Ook als je een idee hebt voor een dienst of product waar al wel een markt voor is kun je natuurlijk bij ECA terecht.